perjantai, 8 marraskuun, 2019

Millaiset vaatteet häihin?

Häät ovat ilon ja rakkauden juhla, jonne on sallittua myös laittautua. Jos hääkutsussa ei erikseen mainita pukukoodia, tarkoittaa se silloin perinteisesti suomalaisilla miehille pukua ja naisille juhlavaa asua (Häät 2019). Se, millaiset vaatteet häihin kannattaa laittaa ylleen, riippuu lopulta kutsukortissa ilmoitetusta pukukoodista. Nekään eivät silti aina tunnu vaatekriisin keskellä auttavan!

Miesten hääpukeutuminen

Miehille ei valitettavasti yleensä anneta samanlaista vapautta kuin naisille myöskään häissä. Kyseisissä juhlissa pukukoodina toimii kuten useissa muissa juhlissa tumma puku, valkoinen kauluspaita sekä kravatti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita ettei puvun mallin sekä värin kanssa saisi leikitellä, jos tarkkaa pukukoodia ei kutsussa mainita. (Häät.fi 2019)

Vaikka kuumalla hellesäällä kesällä tekisi mieli pukea päälleen shortsit ei se useissa häissä ole etiketin mukaista. Kannattaa siis pysytellä pitkissä housuissa. Onneksi on kuitenkin materiaaleja, jotka hengittävät ja pelastavat miehet kuumuudelta.

Tällöin paras vaihtoehto on pellavasta valmistettu puku. Pellava on luonnonkuitu, joka on suosittu materiaali kesävaatteissa. Siitä on valmistettu tyylikkäitä pukuja, johon kannattaa ehdottomasti sijoittaa mukavuuden vuoksi. (Torgerson 2019)

Naisten hääpukeutuminen

Naiset taas saavat juhlissa leikitellä asuillaan vapaammin. Yleinen sääntö on kuitenkin juhlavan tyylikäs pukeutuminen. Varma valinta on tietenkin mekko, jonka kanssa voi talvella yhdistää esimerkiksi tummat sukkahousut sekä siistin jakun. Myös juhlava haalari, hame sekä puku ovat loistavia vaihtoehtoja. Materiaaleilla on merkitystä. Monet materiaalit, kuten silkki ja sametti luovat takuulla juhlavan tunnelman jopa vähän arkisempiin malleihin. (Häät 2019) 

Tietenkin monille itsestään selvä sääntö on se, ettei pukeudu valkoiseen, koska sen on yleisesti morsiamen mekon väri. Tällöin vältytään epämiellyttäviltä väärinkäsityksiltä. Sukkahousut ovat ennen olleet melkein pakolliset hääjuhlissa, mutta nykyään kyseisestä säännöstä on poikettu, koska jopa Ruotsin prinsessatkin ovat asiasta joustaneet. (Sullström 2018)

Häissä on monesti parempi ennemmin ylipukeutua kuin alipukeutua. Tyylikäs asu usein osoittaa kunnioitusta itse juhlaa kohtaan. Liian paljastava pukeutuminen ei ole tyylikästä, mutta pienet leikkaukset tuovat mekkoon ilmettä. Esimerkiksi halkio pitkässä mekossa sopii useimpiin häihin. Säärtä saa siis hieman paljastaa, mutta maukkuuden merkeissä. Myös pääntiellä voi olla hauskoja leikkauksia samalla periaatteella. (Torgerson 2019)

Puvut ovat olleet trendissä naisilla jo hetken. Monelta löytyykin se jo kaapista, ja tyylikkään sellaisen voi huoletta pukea häihin. Esimerkiksi kokonaan pastellin sävyinen hyvin istuva puku yhdistettynä korkokenkiin, pieneen laukkuun sekä korkokenkiin on yksi monista vaihtoehdoista. (Torgerson 2019)

Lasten pukeutuminen häihin

Lapsettomat häät ovat jo hetken olleet trendi, mutta jos kutsussa tätä erikseen mainita, on sallittua ottaa myös lapset mukaan juhlimaan. On kuitenkin soveliasta pukea myös lapselle juhlavat vaatteet, mukavuus tietenkin mielessä pitäen. (Sullström 2018)

Pojat voivat esimerkiksi pukea päälleen tyylikkään kauluspaidan sekä siistit suorat housut. Tytöt taas laittavat usein mielellään päälleen mekon, mutta myös tyylikäs paita yhdistettynä siistiin hameeseen tai housuihin on oiva vaihtoehto. (Sullström 2018)

Juhlava ja tyylikäs ovat tärkeimmät termit hääpukeutumisessa. Muuten voi omaa luovuuttaan ja tyyliään päästää valloilleen. Tietenkin tietyt sääolosuhteet rajoittavat pukeutumista hieman. Kesähäät ovat suosituimmat, mutta itse asiassa, kaikkina muina vuodenaikoina vierailla on lopulta enemmän vaihtoehtoja siihen, millaiset vaatteet häihin pukee yllensä. Food for a thought there omien häidesi ajankohtaa ajatellen, eikö?

Rakkauden täyteistä alkutalvea kaikille!

-Roosa-

Lähteet:

Häät.fi. 17.5.2019. Häävieras, muista nämä säännöt. Viitattu 4.11.2019. Saatavilla: https://www.haat.fi/artikkeli/haavieras-muista-nama-saannot.

Sullström. H. 14.5.2018. Yle. Muotiasiantuntija: Juhliin pukeudutaan pukukoodin mukaan, mutta yksi poikkeus sallitaan: “Ruotsin prinsessatkaan eivät aina käytä sukkahousuja”. Viitattu 5.11.2019. Saatavilla: https://yle.fi/uutiset/3-10203382.

Torgerson. R. 18.4.2019. Cosmopolitan. 8 Things You Should Never Wear to a Wedding. Viitattu 5.11.2019. Saatavilla: https://www.cosmopolitan.com/style-beauty/fashion/advice/a4503/what-not-to-wear-at-wedding/.