Pukukoodit

Tunnetuimmat pukukoodit ovat black tie, cocktail, smart casual sekä business casual. Välttyäkseen noloilta tilanteilta jokaisen on hyvä tietää ainakin perusasiat pukukoodeista. Joskus pukukoodit saattavat tuottaa ahdistusta ja epävarmuuden tunnetta. Tämä on kuitenkin täysin turhaa, koska ne vain johdattavat sinua siihen, miten olisi suotavaa pukeutua. 

Black ja white tie 

White tien merkitys suomeksi on juhlapuku tai frakki. Se on pukukoodeista kaikista juhlallisin sekä muodollisin. Kun pukukoodina on black tai white tie, kuuluu miehillä olla joko puku tai frakki yhdistettynä liiviin sekä valkoiseen rusettiin. Naisilla taas oletetaan olevan täyspitkä iltapuku, hanskat ja jopa hiukset kiinni kampauksella. (Vogue 2015.)

White tien jälkeen juhlavin pukukoodi on black tie. Sillä tarkoitetaan iltapukua ja smokkia. Kyseisessä pukukoodissa miehillä on perinteisesti musta puku yhdistettynä kravattiin taikka rusettiin sekä valkoiseen kauluspaitaan, ja rintataskussa on hillitty tai valkoinen taskuliina. (Vogue 2015.)

Naiset pukeutuvat yleisesti täyspitkään iltapukuun. Vaihtoehtoisesti voit myös valita polviin ulottuvan hameen sopivan yläosan kanssa tai tyylikkään housupuvun. Iltapuvun kanssa parhaiten sopii pieni iltalaukku, joka on mietitty asuun sopivaksi (Vogue 2015). Esimerkiksi Kekäleen valikoimissa on runsaasti asusteita ja vaatteita juuri tähän pukukoodiin soveltuen.

Cocktail

Cocktail pukukoodi on astetta rennompi versio black tie -pukukoodista. Miehille pukeutuminen on tässä vaihtoehdossa melko selkeä: valitse tumma puku sekä kravatti. Kenkien, paitojen ja muiden asusteiden kanssa voit sen sijaan jo hieman irroitellakin – cocktail asun ei tarvitse olla yhtä juhlava kuin black-tien. (Bourne 2017.)

Naiset voivat taas laittaa cocktai-tapahtumaan hieman lyhyemmän mekon. Ehdottomasti turvallisin ja yleisin ratkaisu epävarmassa tilanteessa on pikkumusta, jota voi piristää siihen sopivilla asusteilla. Asuksi sopii myös tyylikäs yläosa yhdistettynä juhlaviin housuihin tai vaikkapa kauniisti laskeutuvaan hameeseen. Vaikka moni valitsee juuri pikkumustan, ei väreillä leikittely silti ole kielletty. Joten rohkeutta mukaan vain!

Smart Casual 

Smart casual on melko rento pukukoodi ja antaa pukeutuvalle enemmän vapautta toteuttaa omaa tyyliään. Pukukoodi on rento, mutta ei tarkoita kuitenkaan arki- tai urheiluvaatteita. Tietenkin myös tilaisuuden luonne vaikuttaaa smart casual -pukeutumiseen ja siksi pukeutuminen kannattaakin taktikoida pitäen mielessä juhlan paikka, aika ja jopa juhlavieraiden ammattikunta! (Kekäle 2019.)

Naiset voivat pukeutua esimerkiksi siistiin mekkoon, hameeseen, housupukuun tai suoriin housuihin. Myös neuleet ovat sallittuja kunhan ne on yhdistetty tyylikkäästi esimerkiksi siistiin hameeseen. (Kekäle 2019.)

Miehillä on myös paljon pelivaraa. Esimerkiksi rennompi puku sopii smart casual -tilaisuuteen ja sen voi yhdistää muun muassa printilliseen kauluspaitaan. Kravatin voit siis huoletta jättää kotiin. Myös neule yhdistettynä vaikkapa kauluspaitaan ja chinoihin toimii joissakin smart casual -tilaisuuksissa loistavasti. (Kekäle 2019)

Business Casual 

Business casualilla tarkoitetaan niin sanottua toimistotyyliä. Se on hieman tyylikkäämpi arkipukeutuminen, joka soveltuu esimerkiksi työtapaamiseen tai kokoukseen. Miehet käyttävät esimerkiksi pukua, jonka värillä ei niinkään ole merkitystä. Myös kauluspaita yhdistettynä suoriin housuihin sopii pukukoodiin oikein hyvin. (Kekäle 2019.)

Kauluspaita on myös oiva valinta naiselle. Sen voi yhdistää hameeseen tai vaikkapa suoriin- tai leveälahkeisiin housuihin. Mikäli haluat erottua joukosta business casual -tyylilläsi, voit käyttää esimerkiksi statement huulipunaa tai hieman näyttävämpiä koruja. (Kekäle 2019.)

Pukukoodit vaihtelevat

Toiset pukukoodit ovat tarkempia, kun taas toiset antavat enemmän periksi pukeutujalle tuoda esille omalaatuista tyyliään. Tietenkin myös väreillä ja printeillä voi aina leikitellä.

Loppujen lopuksi useimmat meistä nauttii tulevan juhla-asun suunnittelemisesta ja kun tietää perusasiat pukukoodeista voi sen tehdä ilman sen kummempaa stressiä. 

-Roosa-

Lähteet:

Bourne. L. 2017. StyleCaster. A Complete Guide To What Every Single Dress Code Really Means. Viitattu 23.10.2019. Saatavilla: https://stylecaster.com/dress-code/.

Carrington, John. 2019. Care Of Carl. Kutsukortin pukukoodit. Viitattu 22.10.2019. Saatavilla: https://www.careofcarl.fi/fi/carlmagazine/tyylivinkit/2019/08/22/kutsukortin-pukukoodit.html?gclid=EAIaIQobChMIupHkrZC15QIV1qSaCh18WQfFEAAYASAAEgKdiPD_BwE.

Kekäle. 2019. Pukeutumisetiketti. Viitattu 23.10.2019. Saatavilla: https://www.kekale.fi/pukeutumisetiketti.

Vogue. 6.11.2015. The five most common dress codes and what they actually mean for men and women. Viitattu 24.10.2019. Saatavilla: https://www.vogue.com.au/fashion/what-do-i-wear/the-five-most-common-dress-codes-and-what-they-actually-mean-for-men-and-women/news-story/23dcfe57bf5b9eac6db84a60f7e4bfbc.