Pukukoodit

perjantai, 25 lokakuun, 2019

Pukukoodit

Tunnetuimmat pukukoodit ovat black tie, cocktail, smart casual sekä business casual. Välttyäkseen noloilta tilanteilta jokaisen on hyvä tietää ainakin perusasiat pukukoodeista. Joskus pukukoodit saattavat tuottaa ahdistusta ja epävarmuuden tunnetta. Tämä on kuitenkin täysin turhaa, koska nämä pukeutumiskoodit vain johdattavat sinua siihen, miten olisi suotavaa pukeutua. Se on toki todettava, että monimutkaisia nämä säännöt tuntuvat olevan vaikka näihin on ehtinyt kauemminkin perehtyä. Mutta, yritetään tehdä näihin selkoa!

White Tie ja Black Tie Pukukoodi

Kutsussa lukee White tie pukukoodi. Apua, mitä tämä merkitsee? White tie pukukoodi tarkoittaa suomeksi yksinkertaisesti juhlapukua tai frakkia. White tie onkin pukukoodeista se kaikista juhlallisin sekä muodollisin. Kun pukukoodina on black tai white tie, kuuluu miehillä olla joko puku tai frakki yhdistettynä liiviin sekä valkoiseen rusettiin. Naisilla taas oletetaan olevan täyspitkä iltapuku, hanskat ja jopa hiukset kiinni kampauksella. (Vogue 2015.)

White tien jälkeen juhlavin pukukoodi on black tie. Sillä tarkoitetaan iltapukua ja smokkia. Kyseisessä pukukoodissa miehillä on perinteisesti musta puku yhdistettynä kravattiin taikka rusettiin sekä valkoiseen kauluspaitaan, ja rintataskussa on hillitty tai valkoinen taskuliina. (Vogue 2015.)

Pukukoodit

Black Tie Pukukoodi Naiset

Black tie pukukoodi naiset osastolla on hieman joustavampi kuin mitä se on miehillä. Jos kutsukortissa sanotaan koodin olevan black tie, on sinun parasta valita polvimittainen tai maahan asti ylettyvä, täyspitkä iltapuku. Tyypillisesti naiset tuntuvat valitsevan black tie pukukoodi tilaisuuksiin nimenomaan täyspitkän iltapuvun.

Myös tavallisempi iltapuku tai pitkät, leveälahkeiset housut ovat tosiaan täysin sallittu ja tyylikäs vaihtoehto. Musta mekko on monelle luontevin ja turvallisin valinta, mutta voit pukeutua myös muihin väreihin. Asusta valitsemasi juhlapuku esimerkiksi korkeilla koroilla, clutch-laukulla ja kokonaisuuteen sopivilla koruilla. 

Asusteet

Clutch on kädessä kannettava, juhlava ja pieni laukku. Olkahinallinen laukku ei sovellu juhlalaukuksi, vaan laukussa tulisi olla todella lyhyt, ranteessa pidettävä hihna, tai mieluummin ei hihnaa ollenkaan. Kenkien ja laukun olisi hyvä olla väriltään ja tyyliltään sopusoinnussa. Jos mahdollista, valitse asusteet samasta materiaalista.

Mikäli haluat käyttää juhlapuvun kanssa käsineitä pidä huolta, että ne ovat tyyliltään pitkät ja ylettyvät siis yli kyynärpään. Sormuksia ei tulisi laittaa käsineiden päälle, vaan jättää ne alle. Toisaalta taas esimerkiksi korukellon ja rannerenkaan voit aivan hyvin jättää käsineiden päälle. Rannekelloa ei tulisi pukeutumiskoodin mukaan käyttää lainkaan.

Frakkitilaisuuteen voit pukeutua kansallispukuun, mutta huomaathan, että silloin myös avecin tulisi pukeutua kansallispukuun.

Itse kannustaisimme kokeilemaan tilaisuuksissa myös tyylikästä housupukua. Sen sekä iltapuvun kanssa sopii parhaiten jo mainittu clutch-laukku, tai mikä tahansa muu pienempi iltalaukku. (Vogue 2015) Esimerkiksi House of Brandonin valikoimissa on runsaasti asusteita ja vaatteita juuri tähän pukukoodiin soveltuen.

Mitä Tarkoittaa Juhlapuku tai Frakki

Tämä pukukoodin on tyypillisesti tilaisuuden järjestäjien valinta silloin, kun juhlat alkavat kello 18:00 jälkeen. Pukukoodiksi voi olla merkittynä jo esitelty black tie. Frakki on väriltään aina musta tai lähes musta, joten miesten pukeutuminen on tässä varsin suoraviivaista. Naisille juhlapuku sen sijaan voi käsitteenä aiheuttaa harmaita hiuksia.

  • miehellä frakki tai harkinnan mukaan tumma puku, mutta myös juhlaunivormu ja kansallispuku
  • naisella täyspitkä juhlapuku
  • käytetään vain klo 18:00 jälkeen alkavissa tilaisuuksissa, paitsi poikkeuksissa. Näitä ovat mm. häät, akateemiset tilaisuudet jne. Naisilla poikkeustilanteissa asuna vierailuasu.

Yksinkertaistettuna juhlapuku on

  • kokopitkä ja näyttävä hame
  • hameen alta saisi näkyä vain kengän kärjet
  • laukku tulisi olla clutch-tyylinen laukku
  • muu asuste voi olla esimerkiksi stoola tai juhlashaali
  • hattua ei suositella

Mikä On Vierailuasu?

Vierailuasu pukukoodi tarkoittaa kevyttä jakkupukua, leninkiä tai leningin ja jakun tyylikästä yhdistelmää. Jos koodia halutaan tulkita tiukasti, kannattaa sinun välttää läpikuultavia sekä kiiltäviä kankaita. Tämä pätee etenkin silloin, kun kyseessä on päiväsaikaan järjestettävä tilaisuus.

Housupukua ei tässä koodissa pidetä kovin hyvänä valintana. Vierailuasu sopii esimerkiksi opiskelijoiden valmistumispäivään: kierrät mahdollisesti useita eri tilaisuuksia valmistuneita onnittelemassa ja tyyli voi olla rennompi.

Cocktail Pukukoodi

Cocktail pukukoodi on astetta rennompi versio black tie -pukukoodista. Miehille pukeutuminen on tässä vaihtoehdossa melko selkeä: valitse tumma puku sekä kravatti. Kenkien, paitojen ja muiden asusteiden kanssa voit sen sijaan jo hieman irroitellakin – cocktail pukukoodi miehille ei siis tarkoita yhtä juhlavaa pukeutumista kuin jos pukukoodina olisi black-tie. (Bourne 2017.)

Naiset voivat taas laittaa cocktai-tapahtumaan hieman lyhyemmän mekon. Ehdottomasti turvallisin ja yleisin ratkaisu epävarmassa tilanteessa on perinteikäs pikkumusta, jota voi piristää siihen sopivilla asusteilla.

Asuksi sopii myös tyylikäs yläosa yhdistettynä juhlaviin housuihin tai vaikkapa kauniisti laskeutuvaan hameeseen. Vaikka moni valitsee juuri pikkumustan, ei väreillä leikittely silti ole kielletty. Joten rohkeutta mukaan vain!

Mitä Tarkoittaa Iltapuku tai Smokki

Iltapuku tai smokki pukeutumiskoodit nähdään nekin yleisemmin sellaisissa tilaisuuksissa, jotka alkavat kello 18:00 jälkeen. Tämä pukeutumiskoodi antaa sinulle jo huomattavasti enemmän vaihtoehtoja kuin black tie, ainakin naisten kohdalla. Miehillä ohjeistus on jälleen varsin yksiselitteinen: päälle tulisi pukea tyylikäs smokki.

Naisen kohdalla tämä pukukoodi merkitsee sitä, että voit valita asuksi joko täyspitkän tai polvipitkän mekon tai hameen. Jos tilaisuus ei ole kovin virallinen, voit valita jopa melko kevyen mekon. Yli polven jäävää helmaa ei kannata silti valita.

Casual ja Smart Casual Pukukoodi

Smart casual pukuukodi ja casual pukukoodi eivät itse asiassa ole virallisia pukukoodeja. Asuvalinnan määrittää tällaisessa tilaisuudessa pääasiassa sen luonne ja valittu juhlapaikka. Siksi suosittelemme, että tutustut sekä tilaisuuden luonteeseen että juhlapaikkaan jo hyvissä ajoin etukäteen. 

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että casual pukukoodi merkitsee melko huoletonta ja rentoa pukeutumista. Olennaista on silti olla siistin ja huolitellun näköinen.

Smart casual pukukoodi voidaan suomentaa siistiksi arkipukeutumiseksi. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi business-maailmassa sitä, että miehet pukeutuvat tummaan pukuun ja puvun paitaan, mutta solmio jätetään kokonaan pois. Samoin naiset voivat pukeutua vaikkapa tyylikkääseen housuasuun, suoriin housuihin tai jakkupukuun. Jopa neuleet voivat olla sallittuja, jos ne vain on yhdistetty tyylillä esimerkiksi siistiin hameeseen. (Kekäle 2019.)

Smart casual on melko rento pukukoodi ja antaa pukeutuvalle enemmän vapautta toteuttaa omaa tyyliään. Pukukoodi on tosiaan verrattain rento, mutta ei tarkoita kuitenkaan arki- tai urheiluvaatteita. Kuten sanottu, myös tilaisuuden luonne vaikuttaaa smart casual -pukeutumiseen ja siksi pukeutuminen kannattaakin taktikoida pitäen mielessä juhlan paikka, aika ja jopa juhlavieraiden ammattikunta!

Miehillä on myös paljon pelivaraa. Esimerkiksi rennompi puku sopii smart casual -tilaisuuteen ja sen voi yhdistää muun muassa printilliseen kauluspaitaan. Kravatin voit siis huoletta jättää kotiin. Myös neule yhdistettynä vaikkapa kauluspaitaan ja chinoihin toimii joissakin smart casual -tilaisuuksissa loistavasti

Business Casual 

Business casual pukukoodi tarkoittaaa niin sanottua toimistotyyliä. Se on hieman tyylikkäämpi arkipukeutuminen, joka soveltuu esimerkiksi työtapaamiseen tai kokoukseen. Miehet käyttävät esimerkiksi pukua, jonka värillä ei niinkään ole merkitystä. Myös kauluspaita yhdistettynä suoriin housuihin sopii pukukoodiin oikein hyvin.

Kauluspaita on myös oiva valinta naiselle. Sen voi yhdistää hameeseen tai vaikkapa suoriin- tai leveälahkeisiin housuihin. Mikäli haluat erottua joukosta business casual -tyylilläsi, voit käyttää esimerkiksi statement huulipunaa tai hieman näyttävämpiä koruja.

Pukukoodit Vaihtelevat

Toiset pukukoodit ovat tarkempia, kun taas toiset antavat enemmän periksi pukeutujalle tuoda esille omalaatuista tyyliään. Tietenkin myös väreillä ja printeillä voi aina leikitellä. Pukeutumisetiketti tuntuu monesta kankealta ja vanhoilliselta, ja sitä se periaatteessa onkin.

Toisaalta on hyvä muistaa, että etikettikin muuttuu ajan saatossa. Tärkeintä mielestämme onkin, että otat selvää tilaisuuden luonteesta sekä käytät tilannetajua ja harkintaa asukokonaisuutta valitessasi. Pukukoodit ovat siis lopulta vain ohjenuoria, jotka helpottavat asun valintaa.

Loppujen lopuksi useimmat meistä nauttii tulevan juhla-asun suunnittelemisesta ja kun tietää perusasiat pukukoodeista voi sen tehdä ilman sen kummempaa stressiä. 

Lähteet:

Bourne. L. 2017. StyleCaster. A Complete Guide To What Every Single Dress Code Really Means. Viitattu 23.10.2019. Saatavilla: https://stylecaster.com/dress-code/.

Carrington, John. 2019. Care Of Carl. Kutsukortin pukukoodit. Viitattu 22.10.2019. Saatavilla: https://www.careofcarl.fi/fi/carlmagazine/tyylivinkit/2019/08/22/kutsukortin-pukukoodit.html?gclid=EAIaIQobChMIupHkrZC15QIV1qSaCh18WQfFEAAYASAAEgKdiPD_BwE.

Kekäle. 2019. Pukeutumisetiketti. Viitattu 23.10.2019. Saatavilla: https://www.kekale.fi/pukeutumisetiketti.

Vogue. 6.11.2015. The five most common dress codes and what they actually mean for men and women. Viitattu 24.10.2019. Saatavilla: https://www.vogue.com.au/fashion/what-do-i-wear/the-five-most-common-dress-codes-and-what-they-actually-mean-for-men-and-women/news-story/23dcfe57bf5b9eac6db84a60f7e4bfbc.