perjantai, 1 marraskuun, 2019

Vaatteet ristiäisiin tai nimiäisiin

Ristiäiset ovat perhejuhla, jossa pääosassa on tietenkin kastettava lapsi. Juhlakalun eli kastettavan lapsen päällä on perinteisesti kastemekko vaalean punaisella tai -sinisellä nauhalla. Vieraan pukukoodi ei kuitenkaan ole yhtä selkeä. Juhlat pidetään yleensä päivällä, joten tilaisuuteen sopii hyvin hieman tyylikkäämpi arkiasu. Tietenkin asu voi vaihdella järjestettävän kastajaisjuhlan juhlallisuuden mukaan. Tässä postauksessa käsittelen sitä, millaiset vaatteet ristiäisiin kannattaa valita!

Miesten ja poikien kastejuhla-asu

Miehillä on kastejuhlissa perinteisesti päällään musta taikka tumma puku yhdistettynä valkoiseen kauluspaitaan sekä mahdollisesti jopa solmioon. Vaikka kastajaiset ovatkin yleensä kotona järjestettävä juhla, ei sen kannata hämätä vaan turvallinen valinta on usein tumma puku (Virtanen 2015).

Ristiäisten kohdalla kysymyksessä ovat yleensä juhlaväen ja järjestäjien osalta itsellesi jo entuudestaan varsin läheiset henkilöt, joten voit toki aina varmistaa juhlan pukukoodin vielä erikseen. Näin vaatteet ristiäisiin tai nimenantojuhlaan ovat luonnollisesti huomattavasti helpompi valita.

Pojalle ristiäistilaisuuteen sopii suorat housut, siisti ja hillitty paita, yhdistettynä esimerkiksi neuleeseen – vuodenajasta riippuen. Tietenkin pukukin sopii tietyn ikäisille lapsille, mutta mukavuus on tärkeä tekijä (Virtanen 2015). Lapselle sopivassa puvussa pystyy leikkimään rauhassa ja sen kanssa ei ole paikkoihin kiinni jäämisen vaaraa. Nämä tekijät pitäisi olla otettu jo lastenvaatteiden  suunnittelussa huomioon.

Vaihtoehtoinen trendi ristiäisiin tai nimiäisiin pukeutumisessa

Jos hieman uskaltaa pukukoodista poiketa, voi puvun alle yhdistää esimerkiksi erilaisia printtikauluspaitoja. Kuuminta hottia tämän hetken trendeissä on niin kutsuttu kuubalainen kauluspaita, jolla tarkoitetaan lyhythihaista kauluspaitaa hauskalla printillä. Paita on monikäyttöinen, koska se sopii niin arkeen ja puvun kanssa tuo tyylikästä hauskuutta asuun. (Feiyam 2019)

Jos oikein haluaa brassailla voi normaalin puvuntakin vaihtaa muun muassa oversize puvuntakkiin. Kyseinen trendi on ollut suosiossa esimerkiksi Fashion Weekeillä ja on takuulla pian rantautumassa myös Suomeen. (Feiyam 2019)

Naisten ja tyttöjen asu kastejuhlaan tai nimiäisiin

Naisilla pukeutuminen ja vaatteet kannattaa pitää myös juhlallisen tyylikkäänä kastejuhlassa. Mekko on helppo valinta, joka tekee asuun usein juhlallisemman vivahteen. Kannattaa kuitenkin miettiä asua siltä kannalta, ettei mekko ole liian paljastava ja on muutenkin sovelias kyseiseen juhlaan. Bilemekot kannattaa siis jättää muihin hulapaloihin. Kirkkoon mentäessä on myös soveliasta peittää olkapäät. (Keskiaho & Numminen 2013)

Pikkumusta on siis tässäkin juhlassa nappi valinta. Mekkoon voi yhdistää esimerkiksi mustat sukkahousut ja halutessaan mukaan kannattaa ottaa sievät sisäkengät. Mekko ei kuitenkaan ole vaihtoehdoista ainoa, sillä hameet,  suorat housut, haalarit sekä housupuvut toimivat myös loistavasti.

Esimerkiksi tyylikäs paita yhdistettynä suoriin housuihin voi olla mukavampi vaihtoehto talven pakkasilla. Perussääntönä on siis se, että asu on asteen juhlavampi kuin tavallinen arkiasu (Tammela 2008). Myöskään valkoista ei kannata pukea päälleen, koska se on jo varattu lapsen kastemekon väriksi (Keskiaho & Numminen 2013). Nimiäisisissäkin mekko tai asu voi lapsella olla valkoinen, joten suosittelen välttämään valkoista oli kysymyksessä kirkollinen tai ei-kirkollinen tilaisuus.

Tytöillä pukukoodi pysyy aikalailla samana kuin naisillakin. On soveliasta pukea ristiäisiin tai nimiäisiin esimerkiksi mekko, hame tai siistit housut yhdistettynä tyylikkääseen puseroon (Virtanen 2015), Tietenkin pukukoodin tarkkuus ei kosketa niin vahvasti lapsia, mutta jotkut nauttivat laittautumisesta jo nuoressa iässä, eikä sitä kannata väheksyä!

Trendejä juhlaan 2020

Jakku sekä kotelohame on usein varma valinta moneen tilaisuuteen. Ne ovat hyvät vaatteet ristiäisiin tai nimenantojuhlaan. Jos haluat pitää kyseisen puvun ajan tasalla voit jakun alle pukea vaikkapa näyttävän ja trendikkään rusettipuseron. Näyttävä rusetti tuo jakkuun uutta ulottuvuutta sekä kiinnostavuutta Tämä asu ei jätä ketään kylmäksi. (Cosmopolitan 2019)

Jos yksinkertaiseen mekkoon haluaa jotain extraa ja on valmis hieman rikkomaan perinteisen pukukoodin rajoja, voi esimerkiksi pikkumustan kanssa yhdistää värikkäät tai jopa printilliset sukkahousut. Sukkahousuja löytyy moneen lähtöön muun muassa tumman violetilla värillä, eläinkuoseilla sekä muilla leikkisillä kuoseilla. (Cosmopolitan 2019)

Toivottavasti vinkit auttavat vaatekriisin iskiessä ja sopivat vaatteet ristiäisiin löytyvät tämän postauksen myötä hieman helpommin!

-Roosa-

Lähteet:

Feiyam. A. 2019. The Trend Spotter. Top 10 Street Style Trends From Men’s Fashion Week S7S 2020. Viitattu 25.10.2019. Saatavilla: https://www.thetrendspotter.net/street-style-trends-from-mens-fashion-week-s-s-2020/.

Keskiaho. S. & Numminen. L. 22.05.2013. Kirkko ja kaupunki. Vauvan juhlissa. Viitattu 28.10.2019. Saatavilla: https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/vauvan-juhlissa#9ef5eed4.

Tammela. L. 31.03.2008. Kotiliesi. Pukeutuminen: Ristiäiset. Viitattu 29.10.2019. Saatavilla: https://kotiliesi.fi/juhlat/muut-juhlat/pukeutuminen-ristiaiset/.

Virtanen. K. 30.10.2015. Yhteishyvä. Perhejuhlien pukeutumisopas. Viitattu 29.10.2019. Saatavilla: https://yhteishyva.fi/muoti/perhejuhlien-pukeutumisopas/article-76921.