perjantai, 22 marraskuun, 2019

Rusetin ja kravatin solmiminen

Rusetit ja kravatit ovat asusteita, jotka kuuluvat usein miesten vaatteisiin juhlapukeutumiseen. Ne molemmat ovat karismaattinen lisä pukuun tai vaikka vain kauluspaitaan, jonka avulla voidaan näppärästi vaihtaa puvun ilmettä. Rusetin tekeminen ja kravatin solmiminen voi kuitenkin osoittautua ongelmalliseksi, jos siitä ei ole paljon kokemusta.

Rusetin solmiminen 

Rusetti on asuste, joka kuuluu erityisesti frakkiin sekä smokkiin. Voidaan sitä käyttää myös vaihtoehtoisesti kravatin sijasta monessa eri juhlatilaisuudessa. (Kodin Kuvalehti 2017) 

Yksinkertaisen rusetin solmiminen ei ole vaikeaa. Käytin lähteenä alla oleville ohjeille Blacktieguide.comin kuvaa.

  1. Laita rusetti kaulan ympärille, rusettiosa omalle oikealle ja nauhan alapuolelle.
  2. Vedä nauha rusettiosan alta solmuun jättäen rusettiosa alas roikkumaan ja nauhaosa vastaavasti ylös.
  3. Tämän jälkeen ota rusettiosa ja taita se silmukalle rusetin malliseksi 
  4. Sido rusetti nauhalla kiinni kiertämällä se edestä rusetin ympäri solmulle vasemmanpuoleisen rusetti silmukan sisään.

Rusetin solmimistapoja on useita, kuten kaksinkertainen rusetti, joka on yksinkertaiseen rusettiin nähden näyttävämpi. Solmiminen on hieman monimutkaisempaa, mutta esimerkiksi videon tai kuvallisen ohjeen avulla onnistuu kätevästi.

Kravatin solmiminen 

Myös kravatin solmimiseen on useita eri tapoja niin isommalla kuin pienemmällä solmulla. Voit kokeilla tehdä sen myös tupla lenkillä, mikä tekee solmusta täyteläisemmän. Näiden lisäksi on vielä monia muita tapoja. Kannattaa valita sopiva rusetti esimerkiksi kauluksen leikkauksen perusteella. Tuplalenkki-rusetti sopii esimerkiksi leikkaukseltaan leveän cut-away -kauluksen kanssa. (Tailorstore.fi) 

Helppo ohje kravatin solmimiseen löytyi esimerkiksi Tailorstoren sivuilta: 

  1. Laita kravatti niskan ympäri ja aseta kravattiosio nauhaosion yli vasemmalle puolelle.
  2. Valitse haluamasi pituus kravatille.
  3. Vedä kravatti nauhan alta oikealle puolelle siten että kravatti on tässä vaiheessa nurinpäin.
  4. Tämän jälkeen taita kravatti nauhan yli siten, että se on oikein päin omalla vasemmalla puolella.
  5. Käännä kravatti niska nauhan alta ylös ja tämän jälkeen luodun solmun läpi alas.
  6. Hoplaa! Kravatti on valmis. 

Kravatin solmiminen: mallin ja printin valinta 

Oikean solmun tekemisessä kravatin mallin valinnassa kannattaa myös miettiä oman vartalon mallia. Esimerkiksi leveille harteille sopii paremmin leveämpi vaihtoehto, kun  taas hoikempi vartaloiselle kapeamman mallinen kravatti. (Clark 2019)

Varmasti tyylikäs kravatti on ainakin yhden sävyn tummempi kuin kauluspaita. Myös taskuliinan väriä kannattaa miettiä. Jos se on saman värinen kuin kravatti, antaa se asulle heti huolitellun ilmeen. (Clark 2019)

Printit kravatissa ja rusetissa

Yksinkertaiset kaksiväriset printit toimivat parhaiten niin kravatissa kuin rusetissakin, ja ne on helppo yhdistää. Esimerkiksi perinteiset polka dot tai raitaprintit ovat varmoja valintoja.

Raidallisen kravatin ja rusetin etu on se, että niissä on ainakin kaksi sävyä, joiden kanssa työskennellä. Esimerkiksi siniviolettiraidalliseen kravattiin voit yhdistää niin vaaleamman sinisen kuin violetinkin paidan. (Clark 2019)

Leikittele materiaaleilla

Myös materiaalilla saa ja kannattaa leikitellä. Monet kravatit on valmistettu kiiltävästä satiinista tai muusta keinokuidusta, mutta jos oikein haluaa panostaa ja hienostella, voi valita esimerkiksi silkkisen vaihtoehdon. Perinteisen rusetin sijasta voi taas valita pehmeän näköisen samettisen vaihtoehdon, joka on takuuvarma ilmeen luoja asuun.  (Clark 2019)

Useiden juhlien pukukoodiin kuulu miehille puku, joka voi tuntua joillekin tylsältä ja värittömältä vaihtoehdolta. Onneksi kravatilla ja rusetilla voi asustaa pukua monella tapaa! Mukavaa joulun odotuksen ja juhlien aikaa kaikille!

-Roosa-

Lähteet:

Blacktieguide.com. 2019. Viitattu 22.11.2019. Saatavilla: http://www.blacktieguide.com/Vintage/Vintage%20illustrations/Attire_Details/Clothes-and-the-Man_1962_ed.jpg.

Clark. M. 2019. Fashionbeans. How To Wear The Right Tie Every Time. Viitattu 20.11.2019. Saatavilla: https://www.fashionbeans.com/article/how-to-wear-a-tie/.

Kodin Kuvalehti. 2017. Mirri kaulaan! Rusetin solmiminen on yllättävän helppoa. Viitattu 21.11.2019. Saatavilla: https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/tee-itse/ompelu/mirri-kaulaan-rusetin-solmiminen-yllattavan-helppoa.

Tailorstore.fi, 2019. Mikä solmu solmioon? Viitattu 22.11.2019. Saatavilla: https://www.tailorstore.fi/guide/kuinka/solmio-opas.